Üzüm Çekirdeği Yağı

Tek bir bitkinin tüm güzellik ve bakım ihtiyacını karşılaması mümkün olmasa da, üzüm çekirdeği yağı neredeyse bunu başaracak kadar etkili bir yağdır. Hem mutfakta hem de kozmetik ürünlerde kullanılabilen üzüm çekirdeği yağı, bir süredir sağlık ve özellikle de güzellikle ilgili problemlere çare olarak görülmektedir. Dahası, yağlı ya da kuru fark etmeksizin tüm cilt tipleri, sorun ister akne ister ince çizgiler olsun, üzüm yağının faydasını görebilir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir?

Şarap üretimi sırasında suyu sıkılan üzümlerin çekirdeklerinden, hafif bir yağ çıkarılır. Bu yağın cildin nemini dengeleme ve cilt sağlığını pek çok yönden iyileştirme özelliği vardır. Üzüm çekirdeği yağı saf haliyle ya da doğal bir nemlendiriciyle karıştırılarak kullanılabilir. Ne şekilde
kullanılırsa kullanılsın sonuç olarak üzüm çekirdeği yağı denemeye değer güzellik ve bakım sırlarından biridir.

Üzüm çekirdeği yağı antioksidanlar, flavonoidler, E vitamini ve Omega-6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Zaten pek çok faydasını da bu zengin içeriğine borçludur.

 

Soğuk Presin Önemi

Burada önemli bir nokta, üzüm çekirdeği yağının nasıl elde edildiğinin yağın ne kadar ‘faydalı’ olacağını etkilemesidir. Çekirdek / tohum ya da sebze yağlarında soğuk pres yöntemi ile yağ elde edilmişse, bu en sağlıklı yöntemdir. Böylece yağın çıkarılması aşamasında kimyasal madde kullanılmadığını ve yağdaki maddelerin kaybolmasına yol açacak bir işlem yapılmadığını anlarız.

Ancak kullandığınız yağın ambalajında ürünün hangi yöntemle elde edildiği yazmıyorsa, bu yağ fabrikada üretilmiş, endüstriyel bir süreçten geçmiş ve içine zararlı kimyasallar geçmiş olabilir.

Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları

Dokusu hafif olsa da üzüm çekirdeği yağının her cilt tipine etkisi büyüktür. Üzüm çekirdeği yağının faydasını görebileceğiniz bazı cilt sorunlarını sıralayalım:

Akne ve sivilce tedavisine destek olur : Üzüm çekirdeği yağı orta dereceli sivilce, yara izi, akne ve diğer ufak cilt yaralarının tedavisine yardımcı olabilecek bir yağdır. Yüzünüzde yeni bir sivilce fark ettiğinizde, cildi yıprandıracak kimyasal bir ilaç sürmek yerine, ilk önce sivilceleri üzüm çekirdeği yağı ile silmeyi deneyebilirsiniz.

  • Elbette akne şikayetinde, durumun ciddiyetine göre ilk önce bir cilt uzmanına görünmek gerekir. Hormonlar ya da genetik faktörler bazı ciltleri akneye yatkın kılar. Bitkisel reçetelerden önce bir doktora danışmak, cildin durumunu kötüleştirmemek açısından son derece önemlidir.

Lekelere karşı etkilidir: Üzüm çekirdeği yağındaki linoleik asit iltihap giderici, antialerjik ve nem tutucu özelliktedir. Bu ve diğer besleyici maddelerle birlikte üzüm çekirdeği yağı akne tedavisi, kuru cilt, kaşıntı, egzama benzeri cilt sorunlarının yanı sıra yaşlılık ve güneş lekeleri gibi başka cilt sorunlarına da rahatlıkla önerilebilir.

Kırışıklıkları azaltır: Üzüm çekirdeği yağının gözenekleri tıkamadan cildi nemlendirme özelliği vardır. Bu sayede yaşlanmanın etkilerine karşı cildi koruyabilir. Derin kırışıklıklar ya da göz ve dudak kenarlarındaki ince çizgiler veya boyun bölgesi, üzüm çekirdeği yağı ile yapılacak nazik bir masajın büyük yararını görecektir. Bu tip bir nemlendirme hem sabah hem de gece yatmadan yapılabilir.

Göz altı morluklarını giderir: Göz altındaki mor halkalardan kurtulmak için belki pek çok yöntem denediniz ama üzüm çekirdeği yağını denemeden pes etmemelisiniz. Birkaç hafta boyunca günde iki kez, üzüm çekirdeği yağı damlattığınız işaret parmağınızla hafif vuruşlar yaparak, göz altı morluklarını geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağı açısından zengin bir doğal nemlendirici edinebilir ya da üzüm çekirdeği yağını doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Bir diğer yöntem de üzüm çekirdeği yağını, günlük kullandığınız kreminizle karıştırarak uygulamaktır.

Eğer yağı doğrudan cilde uygulayacaksanız, az bir miktarın bile cildin büyük bölümü için yeterli olacağını unutmayın. Yağı cilde uygularken önce birkaç damla ile başlayın ve cilde dairesel hareketlerle uygulayın. İhtiyaç duydukça daha fazla yağ kullanabilirsiniz ancak bolca kullanmanızı gerektirmeyecek kadar güçlü bir yağdır.

Üzüm Çekirdeği Yağının Saça Faydaları

Tıpkı Hindistan cevizi ve zeytin yağı gibi üzüm çekirdeği yağı da saçı nemlendiren ve yumuşatan doğal yağlardan biridir. Ancak üzüm çekirdeği yağı zayıf saçları güçlendirerek, saç dökülmesini ve kepeği de önleyerek sadece bir yumuşatıcı görevi görmekle yetinmez. Üzüm çekirdeği yağının saça düzenli uygulanması halinde daha güçlü ve sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

Nemlendirme ve yumuşatıcı etki: Üzüm çekirdeği yağı ile saçı nemlendirmek ve yumuşatmak daha kolaydır çünkü diğer pek çok yağa göre üzüm yağı daha hafif, yağlı dokusu daha az hissedilen bir yağdır. Üstelik kokusuz olması yağın kullanımını daha da avantajlı kılar. Üzüm çekirdeği yağı nemi saça hapsederek saçların elektriklenmesini, kıvrılmasını ve uçların ayrılmasını önleyici etki eder. Saçınıza üzüm çekirdeği yağı ile masaj yaptıktan sonra 10 dakika yağı saçınızda bekletin ve ardından soğuk suyla saçı durulayın. Saçlarınızın hemen nem kazandığını ve krem sürmüş gibi yumuşadığını görebilirsiniz.

Kepek ve egzamayı azaltır: Kuru ve pullanmış cilt belirtileriyle kendini gösteren saç derisi rahatsızlıklarında üzüm çekirdeği yağı belirtileri hafifletebilir. Bu yağ sağlıklı saç derisi hücresi üretimini arttırır. İçerdiği yumuşatıcı ve besleyici maddeler saç derisini yatıştırır.

Saç dökülmesini engeller: Soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş olan üzüm çekirdeği yağı saç kaybına neden olan hormonları bloke eden antioksidanlar içerir. Ayrıca saç köklerini rahatlatarak, stres nedeniyle saç dökülmesinin önüne geçilmesini sağlar. Saç dökülmesine karşı birkaç çay kaşığı üzüm çekirdeği yağına bir iki damla jojoba yağı damlatarak saç diplerine masaj yapabilirsiniz.

Saçı güçlendirir: Üzüm çekirdeği yağında bulunan E vitamini, lineolik asit ve diğer yağ asitleri hem saçın hem de saç derisinin kendini yenilemesini kolaylaştırır. Zayıf ve mat saçlardan şikayetçiyseniz üzüm çekirdeği yağı ile saçınıza masaj yapmayı alışkanlık haline getirerek saçınıza parlaklık ve güç katabilirsiniz.

Etkili bir sonuç için saç diplerine üzüm çekirdeği yağını parmak uçlarınızla masaj yaparak sürün. Ardından başınızı bir havlu ile örtün ve gece bu şekilde yatın. Saçlarınızı sabah her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Haftada bir iki kez bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Üzüm Çekirdeği Yağının Sağlığa Faydaları

İlk başta da söylediğimiz gibi üzüm çekirdeği yağı mutfakta, salata ve yemeklerde de kullanabilen bir yağdır. İçerdiği antioksidanlar, esansiyel yağ asitleri ve diğer besleyici maddeler sayesinde kalbi koruduğu, kolesterolü düşürdüğü, ödemi engellediği ve kemik sağlığına iyi geldiği iddia edilir. Öte yandan üzüm çekirdeği yağının bu faydalarına dair henüz yeterince araştırma yapılmamış ve yeterince bilimse kanıt toplanmamıştır. Yağın saç ve cilt üzerindeki faydaları çok daha fazla öne çıkmış görünmektedir.

Kaynaklar

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

, , , , ,


Bu yazıyla ilgili henüz yorum yapılmamış.

Bir Cevap Yazın