Kayısı Yağının Faydaları

Kayısı çekirdeği yağı olarak da bilinen kayısı yağı, hafif, neredeyse kokusuz ama yağ asitleri ve antioksidan vitaminlerle yüklü bir yağdır. Bu besleyici yağ her yaşta her vücudun hem iç hem de dış sağlığı için yararlıdır. Ayrıca esansiyel yağları inceltmek için kullanabileceğiniz taşıyıcı yağlardan biridir. Diğer yağlarla kıyaslandığında kayısı yağı en çok badem yağı ile benzerlik gösterilir.

Kayısı ağacından elde edilen meyvelerin kurumuş çekirdeklerinden soğuk pres yöntemiyle kayısı yağı elde edilir. Bu doğal yağ, çok hafif kokulu ve açık renklidir. Yağ asitlerinin yanı sıra A, C ve E vitamini bakımından zengin bir yağdır. Böylece besleyici bir yağ olma özelliğini kazanır. Kozmetik sektöründeki pek çok kişisel bakım ürününde ve özellikle cilt bakımı formüllerinde kayısı yağına yer verilir. Geleneksel Çin tıbbında da iltihaplı cilt hastalıklarının tedavisinde kayısı yağı içeren bitkisel reçetelere sıkça yer verilir.

Eğer şimdiye dek doğal ürünler kullanımında sadece badem yağı ile yetindiyseniz, güvenle kullanabileceğiniz ve cildiniz üzerindeki etkilerinden son derece memnun kalacağınız kayısı yağını da badem yağının yanına ekleyebilirsiniz.

Taşıyıcı Yağ

Esansiyel yağ grubundaki yağların inceltilerek kullanılması gerektiğini sık sık tekrarlıyoruz. Lavanta yağı, çay ağacı yağı, biberiye ya da limon yağı gibi yağlar pek çok faydası olan ancak kullanmadan önce taşıyıcı yağ ile inceltilmesi tavsiye edilen esansiyel / uçucu yağlardır. İşte kayısı yağı, bu tip yağlarla hazırlayacağınız bakım veya güzellik reçetelerinde güvenle kullanabileceğiniz, esansiyel yağları inceltmek için yararlanabileceğiniz başlıca taşıyıcı yağlardan biridir.

Besleyici Özellikleri

Yüksek oleik ve linoleik asit içeriğiyle kayısı yağı vücudumuz için faydalı olduğu bilinen doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir yağdır. Ayrıca içerdiği doğal antioksidanlar ve vitaminler sayesinde raf ömrü de uzun bir yağdır. Bitkisel destek ürünü olarak tablet şeklinde kullanıldığında esansiyel yağ asitleri ve antioksidan kaynağı olarak genel sağlığın iyileştirilmesi için faydalanılır.


Kozmetik Kullanım

Bitkisel yağları denemek isteyen fakat uygulamadan sonra bir süre yağlı ve kaygan bir ciltle oturup, yağın emilmesini bekleme fikrinden hoşlanmayan kişiler olabilir. İşte kayısı yağı bitkisel yağların dünyasına adım atmak için bu noktada en doğru yağlardan biri olacaktır. Pek çok yağın aksine kayısı yağı cilt tarafından çok kolay bir şekilde emilir ve kayısı yağı sürdükten sonra cilt yüzeyinde rahatsız edici bir yağ tabakası oluşmaz.

Sabun, krem, losyon, şampuan gibi pek çok güzellik ve bakım ürününde kayısı yağı kullanılır. Özellikle banyo ve duştan sonra cildin aşırı kurumasından şikayetçi olanlar cildi havlu ile kurulamadan önce kayısı yağı sürerek vücutlarını nemlendirebilir.

Cilt Bakımı

Kayısı yağı her tipte cilt için önerilebilecek, nemlendirici özelliğiyle öne çıkan yağlardan biridir. İster yüz serumunuza birkaç damla ekleyebilir isterseniz zeytin yağı ile karıştırarak cildiniz için doğal bir nemlendirici hazırlayabilirsiniz. Kayısı yağı, günlük kullandığınız yüz temizleyicilerine veya peeling ürünlerine de ekleyebileceğiniz çok özellikli bir bitkisel yağdır.

Peeling Tarifi: Kayısı yağı ile bir parça esmer şekeri karıştırarak hazırlayacağınız doğal peeling, birkaç dakika içinde cildin parlamasını ve yumuşamasını sağlar.

Hassas ciltler için kullanıma uygun bir yağ oluşu pek çok kişi için bu yağı ayrıcalıklı bir konuma taşır. Cildi hassas olanlar, cildi kurumuş veya çeşitli nedenlerle cildi tahriş olmuş, yıpranmış olanlar da kayısı yağı ile cilde yumuşaklığını ve nemini kazandırabilir. Hassas ciltlere uygun oluşu kayısı yağını her gün kullanıma uygun yağlar sınıfına da sokar.

Kayısı yağında yüksek oranda bulunan Gamma Linolenik Asit (GLA), kayısı yağının cildin nem dengesini ve esnekliğini korumasını sağlar. Bu asit ayrıca cildin sıkılaşmasına da katkıda bulunur. Kayısı yağındaki hem A hem de E vitaminleri yaşlanma belirtilerini yavaşlatmakta etkilidir. Yağın iltihap giderici özelliği de diğer özelliklere eklenince egzama gibi cilt hastalıklarında (orta şiddette olmak kaydıyla) kayısı yağı hastalığın belirtilerini hafifletmekte kullanılabilir.

Saç Bakımı

Saç bakımı etiketiyle satılan pek çok ürün içerdikleri kimyasallar nedeniyle saça yarardan çok zarar veriyor olabilir. Saçların sağlıklı şekilde uzaması için bu kimyasallar yerine kayısı yağını deneyebilirsiniz.

Saç uçlarına az miktarda kayısı yağı sürülerek saç kırıkları engellenir ve saça parlaklık verilir. Düzenli olarak saça kayısı yağı uygulandığında ise saçlar tümüyle çok daha parlak ve yumuşak olacaktır. Saç köklerini ve saç tellerini besleyen kayısı yağı saç derisi için de faydasını gösterir. Kayısı yağından etkili şekilde verim almak için kayısı yağını biraz ısıtmanız ve yağı saç derinize masaj yaparak yedirmeniz tavsiye edilir. 15 – 20 dakikalık bir masajın ardından ertesi gün yıkayana dek yağı saçınızda bekletebilirsiniz.

Saç derisi masajına alternatif olarak her zaman kullandığınız şampuanınıza ya da saç kreminize birkaç damla kayısı yağı eklemeniz de mümkündür.

Masaj

Kayısı yağı hem nemlendirici hem de cilt tarafından çabuk emilen bir yağ olduğu için sıklıkla masaj yağı olarak da kullanılır. iyi bir yağ ile yapılan doğru masaj, stres atmak, ağrı ve iltihabı azaltmak gibi pek çok fayda sağlar. Kayısı çekirdeği yağı hafif ve cildi tahri etmeyen, güvenle kullanılabilecek yağlardan biridir.

Önlemler ve Uyarılar: Genel olarak kayısı yağı son derece güvenli br yağdır. Ancak mutfakta, yemeklerde veya ağız yoluyla kullanmak isterseniz, mutlaka üzerinde ağızdan alınabileceği belirtilen ürünleri almanız gerekir. Aksi halde kozmetik amaçlı satılan kayısı yağlarını kesinlikle ağızdan almayınız. Bu tip ürünlerde ürünün raf ömrünü uzatmak veya koku vermek için başka kimyasallar da kullanılmış olablir ve ağızdan aldığınızda dokunma, zehirli olma riski vardır.
Kaynaklar

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

, , , ,

Kayısı Yağının Faydaları İçin 1 Yorum Yapılmış

  1. Sudenaz 29/08/2016 #

    Gerçekten çok güzel bir konuya, çok güzel bir şekilde değinmişsiniz. Emeğinize sağlık.

Bir Cevap Yazın